Rotary klub Idrija

Upravni odbor kluba za rotarijsko leto 2021/2022

V sredo, 27.1.2021, so člani Rotary kluba Idrija na volilni skupščini izvolili upravni odbor za rotarijsko leto 2021/2022 v naslednji sestavi:

Milan Koželj - predsednik kluba

Veljko Janjić - podpredsednik in prihodnji predsednik

Matej Obid - bivši predsednik

Miro Božič - tajnik

Lojze Rejc - zakladnik

Darko Rebec - klubski mojster

Iztok Seljak - strateški razvoj in PR

Sedanji UO in vsi člani čestitamo novoizvoljenemu upravnemu odboru in mu v prihajajočem rotarijskem letu želimo veliko uspehov!

Salamiada 2021

V sredo, 30. junija 2021, sta se predstavnika idrijskih rotarijcev Matej Obid in Milan Koželj mudila na 19. tradicionalnem rotarijskem dobrodelnem srečanju "salamijada" na Zemonu v Ajdovščini. Okrog deset slovenskih klubov, katerih predstavniki so se prireditve udeležili, je prispevalo nad 40 doma izdelanih salam, ki so jih organizatorji nato ustvarjalno dobrodelno (vstopnina, tekmovanje, licitacija, srečelov ...) plasirali ob prijetnem kulturnem druženju v izjemnem ambientu starodavnih fresk. Čeprav ob tem ne gre za strokovno kulinarično evalvacijo doniranih izdelkov, nas je na prireditvi prijazno pozdravil tudi lastnik domačega lokala, rekorder Michelinovih zvezdic, Tomaž Kavčič. Ajdovski kolegi so prireditev izkoristili tudi za svečni sprejem treh novih članov. Letošnji dobrodelni izkupiček pa gre Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana.

20210630 190619

 Na sliki z leve proti desni: Loredana Matkovič, predsednica RC Koper, Milan Koželj, predsednik RC Idrija, in Bojana Škabar, v.d. ravnateljice Osnovne šole Sežana

Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska

image001

Nagovor Dr Iztoka Seljaka

»Pomembno je, da v življenju dobimo priložnosti, na nas je zatem, da jih maksimalno izkoristimo. Tistim, ki so nam te priložnosti dali in dajejo, se lahko na najboljši način oddolžimo tako, da take priložnosti tudi mi dajemo drugim, še posebej pa  mladim, ki ste nedvomno naša skupna prihodnost.

Še posebej si to kot inštitucija zasluži GJV, ki predstavlja pomemben steber idrijsko-cerkljanske globalne gospodarske uspešnosti in siceršnjih pozitivnih vibracij v okolju, tudi v širše slovenskem in centralno evropskem, v globalnem okolju. Mi verjamemo, da se prihodnji Alberti Einsteini in Nikole Tesle in Steve Jobsi ter Eloni Muski skrivajo tu med vami, in da se bodo pisali Julija Križaj, Jernej Šavli, Mateja Šubic, Teja Kosmač in tako vsi prav po vrsti, z vključenim prav vsakim od vas. Samo želeti si morate tega dovolj močno in uspeli boste. In mi vam bomo pri tem pomagali.

Imamo namreč vsi posebno priložnost, da živimo izjemen čas. Kot človeštvo smo sredi velikega prehoda iz večstoletne paradigme neskončne razpoložljivosti naravnih virov in kopičenja materialnih dobrin v brezogljično vzdržno ekonomijo prihodnosti, ki ponuja izjemne priložnosti – tudi na področju zelene mobilnosti prihodnosti. Odločeni smo, da pri tem ne bomo sledilci, temveč bomo kazali pot naprej.  

BMW išče prebojne inovativne ideje glede zelene mobilnosti prihodnosti, Hidria je močno vpeta v inovativne električne pogonske stroje prihodnjih avtomobilov, dijaki pa imate sposobnost, da svoja neobremenjena razmišljanja o zeleni trajnostni prihodnosti najprej razvijete in zatem realizirate v obliki avtomobila prihodnosti.  Rotary klub Idrija vam bo pri tem materialno pomagal in po možnosti izdelek, avtomobil prihodnosti (ki mogoče ne bo več to ampak  že nekaj povsem drugega) ….) tudi prodal na dobrodelni dražbi za Botrstva za pomoč družinam  v idrijsko-cerkljanski regiji.

V prvi fazi projekta, v prihodnjih 2 mesecih, bodo dijaki in mentorji, profesorji GJV, torej fantje in dekleta, gimnazijci in strojniki ter mehatroniki, vsak zelo različen, najprej skupaj sanjali in vizionirali ter teoretično definirali vozilo prihodnosti in njegove značilnosti/funkcije, skupaj z 9šolci OŠ in otroci v vrtcu, od katerih pričakujejo veliko, saj so najbolj neobremenjeni, zatem pa bomo iz razvitih idej skupaj z BMWjem sredi januarja zbrali najboljšo in jo v prihodnjih  letu-dveh skupaj z BMWjem in drugimi, ki bomo lahko k temu doprinesli, poskušali uresničiti v realnosti v obliki prototipa. BMW Active, ki bosta leto-dve preživela v GJV,  sta pri tem bolj simbolična in adrenalinska vzpodbuda, lahko pa bosta tudi jedro tega avtomobila prihodnosti. Da bo vozil sam je skoraj jasno, ali bo tudi letel, morda še ne… 

Današnji dogodek dokazuje, da smo samozavestni, inovativni, da želimo dati vam mladim konkretne priložnosti, da vam zaupamo…. Zato seveda pričakujemo samo nemogoče, če je to tisto, kar še ne poznamo, pa postane mogoče v trenutku, ko si to lahko zamislimo, kot si boste to zamislili vi. Verjamemo, da bomo s tem pritegnili pozornost vrha BMW in širše svetovne avtomobilske industrije. Veselimo se našega skupnega snovanja avtomobilske prihodnosti!«   

SIOL5

Dogodek so spremljali tudi vodilni slovenski mediji, kot je SiOL, Delo, Kanal A, Radio HIT, itd.

Siol.net:

Avtomobilski svet se je znašel na razpotju, na katerem je bolj kot kdajkoli v dobrem stoletju razvoja avtomobilske industrije pomembna energija, predvsem tista čistejša, ki jo bo pri pogonu sodobne mobilnosti mogoče obnavljati. Pri razvoju pogonskih tehnologij, ki temeljijo na čistejših energentih, pa je seveda še kako pomembno raziskovanje, želja po odkrivanju novih rešitev in predvsem pravilno usmerjeno znanje.

siol2

Tega pa se še kako dobro zavedajo v idrijski Hidrii, ki kot pomemben razvojni dobavitelj potrebuje mlade talente, bodoče inženirje, s katerimi bo mogoče razvijati nove tehnične rešitve.

Z namenom promocije tehnične izobrazbe v kraju, ki velja za zibelko slovenskega relija in tehničnih poklicev, je zato Hidria v sodelovanju s svojim pomembnim poslovnim partnerjem, bavarskim premium velikanom ter njegovo slovensko izpostavo, podjetjem BMW Group Slovenija, zagnala perspektiven projekt ter v gimnazijo Jurija Vege, kot ključni domači hram učenosti za vzgojo bodočih inženirjev, postavila raziskovalni projekt Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!

SIOL3

Svoje zamisli pa bodo v šoli in Hidrii tudi poskušali vgraditi v in tako nadgraditi prototip BMW active E ter nadaljevati tam, kjer so pri tem vozilu končali BMW inženirji.

Vir slik in novic:

SiOL.net