Rotary klub Idrija

Upravni odbor kluba za rotarijsko leto 2021/2022

V sredo, 27.1.2021, so člani Rotary kluba Idrija na volilni skupščini izvolili upravni odbor za rotarijsko leto 2021/2022 v naslednji sestavi:

Milan Koželj - predsednik kluba

Veljko Janjić - podpredsednik in prihodnji predsednik

Matej Obid - bivši predsednik

Miro Božič - tajnik

Lojze Rejc - zakladnik

Darko Rebec - klubski mojster

Iztok Seljak - strateški razvoj in PR

Sedanji UO in vsi člani čestitamo novoizvoljenemu upravnemu odboru in mu v prihajajočem rotarijskem letu želimo veliko uspehov!

Salamiada 2021

V sredo, 30. junija 2021, sta se predstavnika idrijskih rotarijcev Matej Obid in Milan Koželj mudila na 19. tradicionalnem rotarijskem dobrodelnem srečanju "salamijada" na Zemonu v Ajdovščini. Okrog deset slovenskih klubov, katerih predstavniki so se prireditve udeležili, je prispevalo nad 40 doma izdelanih salam, ki so jih organizatorji nato ustvarjalno dobrodelno (vstopnina, tekmovanje, licitacija, srečelov ...) plasirali ob prijetnem kulturnem druženju v izjemnem ambientu starodavnih fresk. Čeprav ob tem ne gre za strokovno kulinarično evalvacijo doniranih izdelkov, nas je na prireditvi prijazno pozdravil tudi lastnik domačega lokala, rekorder Michelinovih zvezdic, Tomaž Kavčič. Ajdovski kolegi so prireditev izkoristili tudi za svečni sprejem treh novih članov. Letošnji dobrodelni izkupiček pa gre Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana.

20210630 190619

 Na sliki z leve proti desni: Loredana Matkovič, predsednica RC Koper, Milan Koželj, predsednik RC Idrija, in Bojana Škabar, v.d. ravnateljice Osnovne šole Sežana

Pogovor z Ervinom Hladnikom Milharčičem

Spoštovani in dragi prijatelji,

veseli nas, da se je povabilu Rotary kluba Idrija odzval ugleden novinar, urednik, prevajalec in zelo cenjen kritični intelektualec, Ervin Hladnik Milharčič*.

Naš gost bo v sredo, 13. aprila ob 19. uri v prostorih Kendovega dvorca v Spodnji Idriji.

Zaradi njegovih dolgoletnih novinarskih izkušenj je odličen poznavalec zapletenih ozadji, ki so privedla do velike begunsko-migrantske krize, ki je s tako silovitostjo "pljusknila" v prostor Evropske Unije in ga, kot se zdi, nepopravljivo ranila.

Ervin Hladnik Milharčič  pravi, da ob vsem tem "vsi gledamo iste slike, vidimo pa zelo različne stvari". Ima  pretanjen občutek za zgodovinsko pravičnost, za nakopičene stoletne frustracije, ki so zaznamovale široka območja Bližnjega Vzhoda in sosednjih regij in so se z vso silovitostjo izrazile v rekah beguncev in migrantov obenem, ki so vstopale v " obljubljeno Evropsko  deželo "in seveda še želijo naprej vstopati. Vsa večplastnost, zapletenost, pa tudi jasna sporočilnost teh dogodkov bo tematika, ki jo bo na srečanju z njemu lastno neposrednostjo odprl naš cenjeni gost. Zanesljivo bo tudi kritičen do ravnanj institucij Evropske unije.

Pogovor z gostom bo vodil naš član Janez Podobnik in zagotovo se nam obeta odličen dogodek.  

Prisrčno vas vabimo v našo sredino in vas naprošamo, da svojo prisotnost najavite na mail dvorca, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. oz. telefon 05 37 25 100.Udeležba na prvem delu večera, predavanju in diskusiji, je brezplačna, vabljeni pa tudi na neformalno druženje po predavanju s ceno večerje 15 EUR, pijača posebej.

Iztok Seljak

Klubski mojster RKI

*Rojen leta 1954 v Novi Gorici. Zapisal se je novinarstvu, prevajanju in urednikovanju. Med drugim je bil urednik na Radiju Študent, novinar Mladine, Dela, trenutno piše za ljubljanski časopis Dnevnik. Bil je urednik Sobotne priloge Dela. Kot novinar se je kalil  kot vojni dopisnik na Hrvaškem in v Bosni, pred tem je poročal o dogajanjih na Kosovem. Bil je zelo cenjen dopisnik iz Bližnjega vzhoda (Kairo, Jeruzalem) in Washingtona.

Utrinki iz pogovora

 

IMG 2366

 

VSI GLEDAMO ISTE SLIKE, VIDIMO PA ZELO RAZLIČNE STVARI

 


Ervin Hladnik Milharčič je bil čudovit; neposreden, topel, igriv, hudomušen, z izrednim spominom, analitičen, izzivalen.

 

Kaj se nam je zgodilo ... zakaj so se množice pregnanih in z željo po novih domovih odpravili v Evropo. In kako je na to odreagirala "stara, dobra Evropa" - v njenem imenu pa strukture Evropske unije, ki jo nekateri opisujejo kot "največji miroljubni projekt v zgodovini civilizacije" ?

 

In na začetku fotografija Preševa, skupine sirskh beguncev, ... kot novinar Ervin H.M. izrisuje zgodbe ljudi, zanima ga, kako ljudje, posamezniki čutijo in razumejo njihovo lastno situacijo.

 

Govoril je o tem, kaj in kdaj pravzaprav nastane kriza - ko se v sistemu ne spoštujejo pravila; kaj je to politični islam; o sunitih in šiitih; o arabskem svetu in njihovih večdimenzionalnih svetovih; o njihovi nafti; o demokraciji...

 

Pa tudi o balkanski poti, o slovenskem odzivu (rezilni žici na meji) in na koncu o EU-jevski nezmožnosti, da oblikuje celovito migrantsko politiko.

 

Res, poln večer; večer pravih vibracij. Tudi mednarodno rotarijstvo ima svoj izziv, da vstopi v to zapleteno mednarodno zgodbo in prinaša svoje rešitve; da prinaša svoja čista rotarijska načela, ki so del rešitve, in ne del problema.