Rotary klub Idrija

Kaj je Rotary?

Rotary International je organizacija svetovno povezanih poslovnežev in strokovnjakov iz različnih poklicev. Člani Rotary klubov po svetu skrbijo za dobrodelne človekoljubne dejavnosti...

 

Preberite več: Kaj je Rotary?

Nastanek

Paul P. HarrisPrvi Rotary klub je nastal v Združenih državah Amerike na pobudo odvetnika, poslovneža, popotnika in vizionarja Paula Harrisa - želel je ustanoviti klub, ki bi vzpodbujal prijateljstvo med poslovneži.

Preberite več: Nastanek

Preizkus štirih vprašanj

Predsednik Rotary Internationala 1954/55, Herb Taylor, je uvedel tako imenovani preizkus štirih vprašanj. Sporočilo tega preizkusa morajo poznati vsi Rotarijci in mu slediti.

Kadar Rotarijec o čem razmišlja, ali naj to naredi ali ne, se mora vselej vprašati:

Ali je res?

Ali je pošteno do vseh?

Bo spodbujalo prijateljstvo in dobro voljo?

Bo v dobrobit vseh udeležencev?

Znak Rotary

Leta 1929 se je organizacija Rotary odločila za skupni ekskluzivni znak, nekakšne emblem vseh Rotarijcev.

To je še danes zobnik s 24 zobci in šestimi špicami (klini) v temnomodri (royal blue) in zlati barvi. Kasneje so dodali še utor za zagozdo. Danes kolo predstavlja poleg civiliziranosti in gibanja še uporabnost oziroma pripravljenost služiti.

Rotary družba

Rotary je svetovna družba, ki temelji na načelih prijateljstva med člani različnih poklicnih razredov in na izpolnjevanju obveze prisotnosti. Rotary želi biti družba izbrane elite. Noben posameznik si te oznake ne more dati. Lahko si za to le prizadeva s svojo človeško naravnanostjo, mišljenjem, vedenjem, delom in priznavanjem obstoječih vrednot.

Velja temeljno načelo, da Rotary klub sam odloči, koga sprejme v svoje vrste. Na lastno željo ni mogoče postati član Rotary-ja.

Preberite več: Rotary družba

Poslanstvo in cilji

Poslanstvo Rotarija je "vzpodbujati in krepiti ideale nudenja pomoči kot temelja dragocenih podvigov". Ideale nudenja pomoči Rotarijci krepijo z razvojem poznanstev kot priložnosti za dobrodelne dejavnosti, torej s promocijo visokih etičnih meril v poslu in v poklicu, prek nudenja pomoči v svojem osebnem, poslovnem in skupnostnem življenju; s pospeševanjem mednarodnega razumevanja ter dobre volje in miru.

Cilj Rotary organizacije je pomagati v vsakdanjem življenju, čemur se Rotarijci skušajo približati na naslednje načine: 

Preberite več: Poslanstvo in cilji